Verken de horizon

Reis met ons mee

Het boek Wat je ziet doe je zelf  is bedoeld zoals de theorie rondom Natuurlijk Leiderschap in essentie ook is: Als een inspirerende reisgids, die je mee kunt nemen op de boeiende weg in de ontwikkeling van jouw leiderschap. Het is onze ervaring dat die leiderschapsontwikkeling gelijk opgaat met je persoonlijke ontwikkeling. Dit boek is dus niet alleen bedoeld voor de mensen die daadwerkelijk leidinggeven, maar zeker ook voor iedereen die de leiding over zijn eigen leven wil nemen.

Een gids voor iedereen op reis

Wie zijn dan onze reisgenoten? Eigenlijk iedereen die vanuit kracht wil handelen en zelfsturing hoog in het vaandel heeft staan. Mensen die op zoek zijn naar de praktische vertaling van al die theorieën over leiderschap. De lezer die denkt: “Ja leuk hoor, maar hoe doe ik dat dan?” En: “Wanneer doe ik wat?” We schreven het voor wie al heeft ervaren dat je innerlijke conditie effect heeft op de resultaten die je wilt bereiken en ook voor wie meer wil weten over de praktische invulling daarvan.

Zoals Mark Twain al zei: “Men moet reizen om te leren”, zo hebben wij veel geleerd van onze reis in leiderschap. Onze eigen ervaringen, die van onze opdrachtgevers en de ervaringen van een aantal boeiende mensen die we tegenkwamen, zijn in deze reisgids opgenomen. We noemen ons gedachtegoed: ‘Natuurlijk Leiderschap’ en om het concreet en tastbaar te maken, hebben we het gestructureerd in een aantal praktische wegwijzers. Zo willen we je een routekaart geven om te navigeren door de complexiteit van de ontwikkeling van jouw eigen leiderschap, dat van teams en van organisaties.

Hiervoor hebben we o.a. de volgende bouwstenen gebruikt:

  • Het gedachtegoed van Impeccable Leadership
  • De ervaringen met de Foundation for Natural Leadership
  • De kennis die ons is bijgebracht in Clean Language & Symbolic Modelling
  • De werkvormen van Geweldloze Communicatie
  • Het gedachtegoed van de natuurlijke weg, hoe principes uit de natuur ook toepasbaar zijn in organisaties
  • De ervaringen met intuïtieve ontwikkeling en werken in de ruimte
  • De nieuwe inzichten rondom sociaal constructionisme in de master Begeleidingskunde Rotterdam

En uiteraard onze eigen (werk)ervaring met leiderschap; van onszelf en van anderen. Onze persoonlijke ervaringen illustreren niet alleen de theorie, maar tonen ook dat wij de wijsheid niet in pacht hebben. Net als bij ieder ander gaat onze reis gepaard met vallen en opstaan, met hollen en stilstaan.

quote kwetsbaar wit

Terwijl we in die spiegel keken herinnerden we ons deze uitspraak van Sheryl Sandberg, COO van Facebook. Tijd voor een herwaardering van onze eigen kwetsbaarheid!

Wil jij reageren of je ervaring delen, dat kan hier.

frits wit

In de afgelopen jaren hebben Erna en Margon zich mede laten inspireren door het gedachtegoed van Impeccable Leadership, de noemer waaronder ik mijn eigen visie op leiderschap heb geschaard. We hebben elkaar daarin opgezocht, verrijkt, geconfronteerd en fijngeslepen. In essentie wil ik met Impeccable Leadership leiders en teams iets in handen geven waarmee zij toegang krijgen tot hefbomen van impact, zodat hun leiderschap effectief wordt. Daarin zijn twee elementen belangrijk. Enerzijds geloof ik dat mensen pas gaan leren als zij echt geraakt worden, als zij voelen dat het zin heeft. Anderzijds hebben zij ook behoefte aan instrumenten die hen op hun pad houden, die hen helpen navigeren door de complexiteit van organisaties in een grillige realiteit.

Wat ik zo verfrissend vind aan dit boek Wat je ziet doe je zelf, is dat verschillende persoonlijke ervaringen met leiderschap zo mooi aan bod komen. Daarbij krijgt de natuur haar rechtmatige plek toebedeeld, als de plek waar je het menselijke hart voelt kloppen. Tegelijkertijd houden Erna en Margon de lezer een spiegel voor. Met allerlei modellen en theorieën geven zij handvatten om eerlijk naar jezelf te kijken en om van daaruit de leiding te nemen over jouw eigen loopbaan, jouw team, jouw leven.

Daarom zou ik je willen uitnodigen om in dit boek te duiken als een avonturier, en niet als een toerist. Neem niks klakkeloos aan, maar vraag je af wat het voor jou betekent. Waarnaar maakt het jou nieuwsgierig? Waar wil je meer van? Welke ervaringen zou je willen delen? Ik weet zeker dat de schrijvers die antwoorden heel graag van je willen horen, omdat zij met dit boek de deuren wagenwijd openzetten naar een brede dialoog.

Dat had ik trouwens nooit kunnen voorzien toen ik jaren geleden op een zolderkamertje zat te zwoegen op mijn eigen leiderschapstheorie. Was het daarbij gebleven, dan was het toch een beetje sneu geweest. Maar dat zulke getalenteerde mensen mijn visie omarmen en weer verder brengen? Daar word ik alleen maar heel erg gelukkig van...

Frits Wilmsen

Grondlegger van Impeccable Leadership

in het voorwoord van Wat je ziet doe je zelf